Ervaringsdeskundige

In mijn boek krijgt Merel een burn-out. Zij is niet de enige, in deze hectische tijd. Wat weet ik daarvan? Ik kan mezelf ervaringsdeskundige noemen. Ik had in mijn werkzame leven drie keer een time-out nodig.

Om te bewijzen dat hij geen ezel was, stortte Lambik zich - in een oud stripboek van Suske & Wiske - opnieuw op een steen waar hij al een keer tegenaan was gelopen. Want een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Ook ik had kennelijk iets te bewijzen.

De eerste keer had ik, net als Merel, teveel hooi op mijn vork. Ik maakte veel overuren in een groeiende organisatie waar altijd meer te doen was. Ik nam te weinig tijd om te ontspannen. Totdat de accu leeg was en ik mezelf thuis op de bank langzaam terugvond. Ik was overwerkt; het woord burn-out was toen nog niet uitgevonden.

De tweede keer moest ik omschakelen in een organisatie waar ik al meer dan 10 jaar werkte. Mijn functie werd opgeheven, maar ik kreeg de kans om een andere functie in te vullen. Die omslag bleek ik niet te kunnen maken, wat me veel stress opleverde. Ik raakte overspannen en er volgde ontslag, tot mijn opluchting. Pas toen ik een opleiding in een nieuw vakgebied kon gaan volgen, keerde de energie terug.

Die eerst twee keren waren misschien voorspelbaar – en herkenbaar voor degenen die dit ook is overkomen. De derde keer dat ik onderuit ging was anders. De overgang was een van de oorzaken. Opvliegers waar ik me letterlijk ziek van voelde, nachten waarin ik doorweekt van het zweet wakker werd en vervolgens de slaap niet meer kon vatten. Dan raakt je accu vanzelf leeg.

Heb ik wat geleerd van die time-outs? Ja, zeker. De eerste keer leerde ik mijn eigen grenzen beter (her)kennen en respecteren: nee zeggen, net als Merel. De tweede keer gaf ik mijn verstand voorrang boven mijn gevoel: ik liet me een richting opduwen die ik niet ambieerde.

De derde keer leerde ik beter voor mezelf te zorgen. Mijn lichaam vroeg – via de overgangsklachten – om aandacht. Ben ik jaloers op vrouwen die probleemloos de overgang doorkomen? Ja, want een heftige overgang is een zware opgave. En toch ook nee, omdat ik er veel van heb geleerd.

Eigenlijk heel dom, die ezel die zich geen twee keer stoot.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


ReactiesSchaamte

Afgeschreven

Verslaving

Klimaatfictie

Ontspullen